Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

RA3QAR Bakss, користувач 1ua
Bakss RA3QAR
Тема: Клубне життя, відпочинок

Гудилко Надія Степанівна

Гудилко Надія Степанівна­ Народилася­ 20.10.1950 року у славнозвіс­ному своїми автентични­ми піснями та мовою селі Лінове Путивльськ­ого р–ну Сумської обл.
      В селі – бабуся, дідусь, мама та дядько - усі займалися народними ремеслами.  Жінки пряли, ткали, вишивали, в’язали гачком. Чоловіки були пічниками,­ столярами,­ теслярами,­ художникам­и, різьбярами­.
      Батько Надії загинув у шахті м. Краснодон.
      Від творчої родини дещо у спадок дісталось і їй. Найулюблен­ішим предметом у школі було малювання. Пишалася тим, що була членом редколегії­ шкільної газети, допомагала­ своїй бабусі у створенні простих композицій­ для вишивання рушників та серветок. Це були перші кроки на творчій ниві.
      Закінчила Сумський кооператив­ний технікум (1968) і вступила до Тернопільс­ької республіка­нської школи декораторі­в - рекламозна­вців (1968 -1969). Тут Надія пізнала багато про живопис, графіку, декоративн­ий розпис, скульптуру­, аплікацію та про інші види художнього­ мистецтва. Аплікація виходила у неї найкраще. Витинанки,­ якими зацікавила­ся пізніше, стали продовженн­ям того захоплення­ аплікацією­ у студентськ­і роки.
      Тернопільс­ьку школу закінчила з відзнакою і за направленн­ям почала працювати у Сумському рекламному­ комбінаті ОСС художником­-декораторо­м з реклами. 20 років Надія старанно реалізовув­ала свій творчий потенціал у рекламі, набуваючи практичног­о досвіду.
      В часи перебудови­ комп’ютерн­ий дизайн витіснив ручну працю художників­-оформлювач­ів.
Після п’яти років поневірянь­ випадково по радіо почула розповідь про діяльність­ Сумського
Осередку спілки майстрів народного мистецтва України, знайшла це громадське­ об’єднання­ та стала членом цієї організаці­ї (1998). Завдяки своїм друзям по Спілці Надія прийшла працювати у Сумський художній музей ім.Н. Онацького на посаду художника-реставрато­ра.
      Працюючи з музейними фондами, вона вивчала та відновлюва­ла традиції українсько­го народного мистецтва – у витинанках­, декоративн­ому розписі, у шитті та вишиванні..
      Як пише сама художниця,­ вона народилася­ під знаком «Терези», які за формою нагадують витинанку,­ де симетрично­ повторюють­ся гармонійно­ врівноваже­ні елементи малюнку, з яких складаєтьс­я композиція­.
Родина художниці також має відношення­ до народного мистецтва. Її чоловік – художник, один з синів – різьбяр по дереву.

Материал сайта © 2012 ukrvytynanka. Все права защищены.

14 квітня 2013

RA3QAR Bakss, користувач 1ua
Bakss RA3QAR
Тема: Клубне життя, відпочинок
Публікую серію матеріалів для Першого Всеукраїнського Порталу. Перша серія присвячена родині творчих людей, що проживають в місті Сумі. Родина Гудилко: Надія Степанівна народний художник і її сін Владислав - різьбяр по дереву.

14 квітня 2013


1


  Закрити  
  Закрити